Az első fraktáljaid

Kipipáltál mára mindent egy végtelen feladatlistán, de holnap ugyanaz a stressz, ugyanaz az egyhelyben állás és lelki nehézségek várnak. A fraktálrajz lényege nem az, hogy rágódjunk a múlton, hanem hogy a tudatunk mélyéről, csukott szemmel rajzolt vonalak, színek és formák segítségével teremtsük meg a belső harmóniát.

A fraktálrajz egy óriási terület rengeteg szakirodalommal, formával és gyakorlattal. Ezen az oldalon bemutatjuk a technika alapjait, és hogy hogyan kezdhetsz neki ennek az új, fantasztikus útnak.

Bevezetés a fraktálrajz művészetébe

A fraktálrajz energiarajz. Rezgése behatol testünkbe, gondolatainkba és érzéseinkbe. A fraktálok rajzolásával megnyílunk egy magasabb tudat felé, és kreatív energiát szabadítunk fel. Kapcsolatba lépünk egy olyan lénnyel, aki a boldogság, az öröm, az elégedettség és minden spirituális érték forrása.

Az absztrakt színek és csukott szemmel rajzolt vonalak világában olyan helyet kapunk, ahol a gondolatok eltűnnek. Csak a magasabb rezgésekhez kapcsolódó lélek marad. Fraktálok rajzolásával olyan meditatív állapotba merülünk, amelyben csak harmónia és egyensúly van.

2016 óta rajzolok fraktálokat, ekkor ismerkedtem meg a módszerrel, mentorom Marina Kosec Reba segítségével. Magyarországon sajnos kevesen ismerik a fraktálrajzolást. Célunk, hogy széles körben megismerjék és alkalmazzák e nagyszerű eszközt, felnőttek, gyermekek, nyugdíjasok, elsősorban önismereti célra, majd, aki beleszeret a fraktálok rajzolásába, akár mint oktató is folytathatja a módszer népszerűsítését.

Európában Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában, Montenegróban, Magyarországon, Svédországban és Hollandiában már ismerik és alkalmazzák a fraktálrajzolási módszert.

Mik a fraktálok?

A fraktálok olyan objektumok, amelyek az általunk használt felbontástól függetlenül ugyanolyan részletességet biztosítanak. A fraktálok végtelenségig nagyíthatók, és minden új nagyításnál néhány olyan részlet látható, amely a nagyítás előtt nem volt látható, és az új részletek mennyisége mindig megközelítőleg azonos. Bár ezek a részletek hasonlóak, önmaguknak kicsinyített változataiból állnak, túlságosan szabálytalanok ahhoz, hogy egyszerű geometriával leírhatóak legyenek.

Bár a fraktálokat leggyakrabban számítógépes programban való alkotás eredményeként látjuk, a természetben is látjuk őket. Figyeld meg a pehely, a csigaház, a levél vagy az brokkoli alakját. Fedezd fel, hogyan bomlik az egész részekre, amelyek valójában ugyanolyan alakúak, mint az egész.

Ahogy a testen (és benne) mindenhol megtaláljuk az aranymetszést (isteni arányt), úgy fraktálokat is találunk. Testünk egyetlen nagy fraktál, amelyben az egész – az Univerzum – tükröződik. És gondolataink és érzéseink ugyanannak a fraktálnak a kisebb részei, amelyekben az egész is tükröződik. Minden szerv, sejt, atom… át van itatva a Lélekkel, amely minden részt összeköt. A fraktál rajzolásával önmagunk egy részét rajzoljuk meg. Része egy nagyobb egésznek. Kapcsolatba lépünk a Lelkünkkel, amely összeköti a gondolatokat, érzéseket és a testet.

A rajzolás előnyei

Az agy aktiválása

 • a koncentráció és a figyelem javulása
 • növekvő fókusz
 • a memória javulása
 • kognitív funkciók fejlődése
 • finommotorika fejlődése
 • a türelem és az elszántság javulása
 • az agy bal és jobb oldalának erősödése

Érzelmi egyensúly

 • a stressz és a feszültség csökkenése
 • segítség a traumás események feldolgozásában
 • az élet bizonyos területeiről való aktív gondolkodás képességének fejlődése
 • az önkontroll növekedése
 • komplexek csökkenése
 • pozitív hozzáállás kialakítása a sikeresebb élethez

Önmagunk és mások elfogadása

 • az önbizalom és az önbecsülés fejlesztése
 • békés konfliktusmegoldás
 • a másokkal való kapcsolatok javítása
 • a tolerancia és a rugalmasság fejlesztése

Kreativitás és kifejezés

 • kreatív potenciál felszabadulása
 • bátorító kifejezésmód
 • a képzelet és az eredetiség fejlesztése
 • innováció ösztönzése

A fraktálrajzolási módszer (FM)

Tanzilia Polujahtova

A fraktálrajzolási egy új önismereti- önsegítő módszer, egy művészeti kifejezés forma, amely az állapotunkat mutatja meg. A módszer teljes neve „Fraktál módszer az analitikai diagnosztikára, előrejelzésre és az emberi állapot korrekciójára”. A terápiás módszert Tanzilia Polujahtova klinikai pszichológus és családpszichológus fejlesztette ki. 1991 óta, a módszer kifejlesztése óta, Tanzilia Polujahtova számos klinikai tesztet és tanulmányt végzett, amelyek azt mutatják, hogy a fraktálokat rajzoló emberek gyorsabban felépültek betegségükből.

Ajánljuk azoknak, akiknek segítségre van szükségük például:

 • traumák
 • stressz
 • szorongás
 • depresszió
 • egyéb negatív pszichés állapot

feldolgozásában.

A fraktálrajz nemcsak a betegségekből és a különböző negatív állapotokból való felépülésre van pozitív hatással. A rajzolás során (és később is) segít választ kapni olyan kérdésekre, mint például:

 • hogy hogyan ismerjük meg önmagunkat
 • hogyan juthatunk hozzá a tudatalattink mélyén megbúvó információkhoz
 • hogyan tanuljuk meg felismerni az életcéljainkat és érjük el őket
 • hogyan lehet új szintre emelkedni a fejlődésben

Ismerd meg a fraktálrajzolási módszert, amely abban segít, hogy jobban megértsd a működésed és egy jobb életet teremts magadnak.

Vagy, ismerd meg a művészeti fraktálokat, amelyekkel egyedi rajzokat készíthetsz. Olyan kifejezési technika, amely megnyugtat és fejleszti a kreativitásod.

A fraktálrajzolás módszerével elindulsz egy fraktálutazásra, amellyel a saját élmény, önfelfedezés és önismeret útját járod be.

A kezdőknek szóló program egy olyan műhelysorozatból áll, amely azok számára készült, akik pihenés, önerősítés, kreativitás és potenciál fejlesztése céljából szeretnének rajzolni. Az elmélyültebb önfejlesztő munkához vagy az ezen a területen szerzett ismeretek bővítéséhez az I. oktatási szintű workshopokkal folytatjuk.

Ahhoz, hogy olyan tanúsítványt szerezz, amely lehetővé teszi, hogy az emberekkel foglalkozz, három szinten folytatjuk a képzést. Minden oktatási szintet egy vizsga követ, amely lehetővé teszi az FM gyakorló, tanár vagy szakember tanúsítvány megszerzését.

Fraktálok típusai

Diagnosztikai és korrekciós fraktálok: Akkor rajzoljuk, amikor egyensúlyba akarjuk hozni a belső állapotunkat, energiánkat, jó irányba szeretnénk terelni az életünket. Először a belső állapot elemzése (kezdeti/diagnosztikai rajz), majd a korrekció következik. Az első három korrekciós fraktál elemzésével egyértelműen meghatározható a rajzoló problémája. Ezután a többi fraktál (összesen 21) rajzolásával a probléma kijavításra kerül.

Művészi fraktálok: A művészi kifejezés és a kreativitás fejlesztése iránti vágy táplálja.

Támogató fraktálok és életfeladat-fraktálok: Akkor rajzoljuk, ha egy bizonyos problémán akarunk dolgozni.

Csoportos fraktálok: Párokban vagy csoportokban rajzolva a kapcsolatok javítására szolgál.

A rajzolási technika minden típusú fraktál esetében azonos: A rajzolás csukott szemmel történik. A rajzolási idő viszont a fraktál típusától függ. A vonalak lerajzolása után a rajzot színesceruzával színezzük ki. A színek kiválasztása intuitív módon vagy funkciójuk szerint történik.

A tudomány felfedezte, hogy a színek jelentős hatással vannak az emberi egészségre és a hangulatra. Amikor fraktálokat rajzolunk, a színre koncentrálunk. A szín a szemünkön keresztül jut el a tudatunkba és terápiás hatást fejt ki. Minden színnek más a hatása. A korrekciós fraktálok rajzolásakor terápiás színkombinációkat alkalmaznak. Segítségükkel az ember kijavíthatja saját belső állapotát.

Kiknek ajánljuk?

A művészet erősen hat az emberre, növekedésünkre és fejlődésünkre. Főleg, ha az alkotó szemszögéből közelítjük meg. A kezek és lábak olyan eredeti alkotásokat hoznak létre, amelyek nem csak a lelkünket táplálják, de a mozgással (motoros készségek) erőteljesen befolyásolják az agy fejlődését. Az alkotás befolyásolja az érzelmi stabilitás fejlődését, aktiválja az akaratot, erősíti a gondolati tevékenységet. Röviden, ez befolyásolja az ember általános fejlődését.

Olyan programokat tervezünk, amelyek rajzoláson keresztül befolyásolják a gyermekek és felnőttek potenciáljának fejlődését.

Gyermekeknek

A kézzel való alkotás, vagyis a művészi kifejezés felbecsülhetetlen jelentőségű a gyermek általános fejlődése szempontjából. Az idegtudomány területén végzett legújabb kutatások összefüggést mutatnak a mozgás és a gyermek agyának fejlődése között.

A gyerekek szívesen rajzolnak fraktálokat! A gyerekekkel a fejlődésük, a kreativitás fejlesztése és az agyfejlődés érdekében foglalkozunk. Ezt a technikát nevezhetjük agytornának is.

A rajzolás javítja a figyelmet és a koncentrációt, fejleszti a fókuszt és a türelmet. Emellett fejleszti az érzelmi stabilitást, növeli az önbizalmat és az önbecsülést. A gyerekek mellett a szülőknek is készültünk programokkal. A fraktálok rajzolása kiváló közös, családi időtöltés is.

Felnőtteknek

Ha meg akarod oldani a problémáid, javítani az életminőséged, szeretnél megerősödni, változásokat elindítani, új lehetőségek felé nyitni, valamint a saját lehetőségeid fejleszteni, akkor ez a módszer neked szól.

Rajzolj magadnak egy kiegyensúlyozott, harmonikus, sikeres jelent és jövőt. Rajzold újra magad!

60+

Agy fitnesz a jobb memóriáért

Mint tudjuk az idő haladtával romlik a memóriánk, halványulnak az emlékeink és lassul a gondolkodásunk. Az Agy fitneszt azért alkottuk meg, hogy a fraktál rajzokkal az idősebbek kognitív képességeit fejlesszük, ez által a szellemi fittségüket megtartsák, javítsák a memóriájukat, valamint növeljék a koncentrációs képességüket.

Segítő foglalkozásúaknak

A módszert pszichológusoknak, terapeutáknak, tanároknak, oktatóknak, szakmai munkatársaknak, művészeknek, orvosoknak és hasonló szakmáknak is ajánljuk, akik szakmai munkájuk során a növekedés és fejlődés technikáit alkalmazzák.

Ahhoz, hogy olyan tanúsítványt szerezz, amely lehetővé teszi, hogy az emberekkel foglalkozz, három szinten folytatjuk a képzést. Minden oktatási szintet egy vizsga követ, amely lehetővé teszi az FM gyakorló, tanár vagy szakember tanúsítvány megszerzését. Részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot.

Tartsd frissen a tudásod

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülhess az ingyenes lehetőségről, akciókról és friss bejegyzésekről a blogunkban. Blogunkban számos ingyenes fraktálrajz tananyaggal készülünk, hogy a tanfolyamok között kiegészíthesd a tudásod.

Szerezd be a szükséges rajzeszközöket

Az első órádra elég, ha az alábbiakkal készülsz:

 • Tiszta, fehér, A/4-es papír
 • Nem zselés vagy elkenődő fekete toll
 • Minél többféle színes ceruza

Ezen az oldalon részletesebben is megmutatjuk, hogy miket kell beszerezned, ha készen állsz megrajzolni az első ciklusod.

Ismerd meg a tanfolyamjainkat

Workshopjainkon megismerkedhetsz a diagnosztikai, korrekciós, művészi, támogató, életfeladat és csoportos fraktálok rajzolásával.

Az I. képzési szintre való fellépés feltétele a Bevezetés a fraktálrajzolás módszerébe tanfolyam elvégzése. Sok más programot is találhatsz oldalunkon, amellyel kiegészítheted a tudásod vagy kifejezetten a téged érintő/ érdeklő formákat tanulhatod meg.